... ХТО ТАКІ "ДИНІМИ"?... + І про кавуни...
Через погодні умови, цього року раніш, ніж зазвичай прийшла пора городини. Разом з порою, прийшли по ту городину і "дикі"(за анологією з археологами), мисливці." Як і у згадуваних шукачів старовини, у останніх, також пошуковий реманент - лопата, і таке ж завдання - копати. Їх ще можна назвати- нічні, бо розкопки проводяться,в основному у темну пору доби. З мисливцями "динімів" (від скороченого ;-ДИкі НІчні МИсливці) поєднує тара для здобичі -якийсь лантух. Коли все це узагальнити, то картина вимальовується така :- несанкціоноване нічне полювання-копання на городах (при чому,на чужих).Питання, що копати, для "динімів" не стоїть. Все, чого немає на своєму городі, чи що можна загнати за пузирь "яду". Своя ж ділянка, як правило, у них майже не обробляється, або і зовсім заросла непридатним для вживання, рослинним світом (бо непосильно складний процес обробітку, - через фізичне чи розумове безсилля). А голод, як кажуть - не тітка.
Цей, так би мовити ліричний відступ , до того ,що "диніми" свій сезон ,у селищі, цього року вже відкрили. Місцеве населення потроху втрачає свої позиції на городах. Поки, що віддалених - тих що знаходяться на відстійниках колишнього цукрокомбінату. Декілька випадків "реквізиції" цибулі ,капусти тернівцями зафіксовано. Але це початок.
Епілог, з усього цього, буде коротким - "деніми" наступають...
S.v.T.
До теми про городину;
В центр завезли кавуни (на фото) .Полосаті продають у приміщенні,на базарній площі, де раніше знаходився салон ритуальних атрибутів, біля входу в магазин "Дім, сад, город" . Зовнішньо виглядають пристойно, а як із смаком -невідомо .Судя чи з вигляду продавця, - привезені з кавказького регіону. Коштує задоволення -3 гривні за кілограм.
Як визначити вридатність кавунів до вживання,- читайте далі;..
Спочатку подивімося в календар. Якщо на календарі кінець липня—початок серпня, то настав початок сезону стиглих кавунів. А отже, можна сподіватися, що вони не містять нітратів (які стимулюють процес почервоніння плодів).
Перед тим як купити кавун, з’ясуєте, звідки його привезено. Якщо вам скажуть, що кавун африканський — будьте обережні. Там дотепер зустрічаються дикі родичі сучасного кавуна , які отруйні. Кому першому спало на думку «одомашнити» отруйні рослини — історія замовчує. Але перевіряти на собі такі кавуни не раджу.
Потім спробуймо визначити свіжість кавуна . Якщо хвостик ще зелений — найімовірніше, кавун ще недавно був на баштані, тож він «місцевого виробництва». Але такий плід може бути і недостатньо стиглим, бо в процесі достигання кінчик починає сохнути ще на баштані.
Друга ознака, що визначає свіжість кавуна , — вираженість малюнка. Що чіткіший і контрастніший малюнок, то більше сонячної енергії кавуну дісталося. А отже, більше цукрів (фруктоза, полісахариди) він зміг у собі накопичити. Але при цьому з нього на сонці випарувалося більше води. Виразний візерунок у поєднанні з підсохлим кінчиком дає підставу сподіватися, що перед вами стиглий, солодкий і свіжий кавун. Якщо малюнок розмитий, нечіткий — такий кавун, певно, вже довго шукає свого покупця.
Третя ознака свіжості кавуна — наявність невеликої жовтої плями. Це місце контакту кавуна з ґрунтом на баштані, й сонце не змогло його «зафарбувати». Якщо пляма є — кавун недавно з баштану. Якщо плями немає — кавун висів на баштані в повітрі (що нереально в разі природних умов дозрівання) або дозрівав під час довгого шляху до прилавка. Велика жовта пляма не дасть кавуну стиглості, оскільки вона означає, що кавун провів своє життя не на сонці, а в глибокій ямці, тобто в напівпідвальному приміщенні.
Потім оцінюємо місце (пуп’янок) прямо протилежне хвостику кавуна — пляма з ребристою поверхнею. Вона буває різного розміру. Якщо пляма великого розміру, кавун «жіночого роду», в Україні його називають «кавуниха». Якщо пляма маленька (наближається розмірами до крапки), тоді це представник «чоловічого роду» — «кавун». За статевою ознакою можна визначити ступінь солодкості кавуна . «Кавуниха» солодша за кавуна . Що більша площа плями, то більша концентрація цукрів і менше води в кавуні. Тобто кавун більше солодкий і менш водянистий. І навпаки.
Останній штрих — оцінюємо співвідношення вага—об’єм. Якщо великий кавун важить не так вже й багато, він стиглий і солодкий. Якщо маленький кавун, на вашу думку, заважив забагато, ймовірно, він усередині зелений і водянистий. А червоним може бути тільки за активного нітратного підживлення.
Стиглість кавуна можна визначити, якщо опустити його у відро з водою. Зелений кавун швидко потоне, а стиглий плаватиме на поверхні.
********
|